zografia
emmpapas
panoram

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΩΡΙΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ

Η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Θεσσαλονίκης Βασιλείου Κάρτσιου με τίτλο,"Ο Φιλικός Εμμανουήλ Παπάς. Ένας αγνοημένος ήρωας του 1821", έγινε στις 11 Μαϊου 2017, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των εορτασμών για την επέτειο κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στον Πολύγυρο την Κυριακή 14 Μαϊου. Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος. Ο πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό Αρσένη Γεώργιο. Στο Ηρώο Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτριος Νότας, ο Δημήτριος Δίτσιος ως εκπρόσωπος του Τοπικού Διαμερίσματος Εμμανουήλ Παπά, ο Ιωάννης Καρανάσιος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης έκανε δηλώσεις για τον Εμμανουήλ Παπά και την επανάσταση στη Χαλκιδική στα τοπικά μέσα. Ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο, η μαθητική παρέλαση.

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

20170514 115916 Αντίγραφο

20170514 102945 Αντίγραφο

20170514 115616 Αντίγραφο

20170514 114740 Αντίγραφο

20170514 114638 Αντίγραφο

20170514 114607 Αντίγραφο

20170514 113632 Αντίγραφο

20170514 105021 Αντίγραφο

20170514 114407 Αντίγραφο

 

xorisma0001

 

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2017: ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ

received 1749596948691291

ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ2 2017

 

xorisma0001

 

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με σημαιοφόρο τον Ιωάννη Καρανάσιο και τον Κωνσταντίνο Κανλή να κρατά το λάβαρο της Ομοσπονδίας, ο Σύλλογό μας παρέλασε και φέτος με το άγημα της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης στη μεγαλειώδη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Οι Θεσσαλονικείς κατέκλυσαν από νωρίς την παραλιακή λεωφόρο, εκμεταλλευόμενοι τις ιδανικές φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες, μέχρι και την περιοχή του Λευκού Πύργου.

Στο αντιπροσωπευτικό άγημα της Ομοσπονδίας συμμετείχαν οι σύλλογοι Δήμητρας, Εμμανουήλ Παπά, Μανδρακιωτών και Τερπνιωτών. Μετά το πέρας της παρέλασης οι καθιερωμένες φωτογραφίες στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

μαχητικά

DSC06532 Αντίγραφο

DSC06543 Αντίγραφο

DSC06544 Αντίγραφο

DSC06554 Αντίγραφο

DSC06556 Αντίγραφο

DSC06558 Αντίγραφο

ΠΕΖΟΠΟΡΑ

 

xorisma0001

 

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο από τις 13-15 Μαϊου 2016. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν καταθέσεις στεφάνων, σημαιοστολισμό και φωταγώγηση δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Την Κυριακή, 15 Μαϊου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Απόστολος Κρασσάς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέων Μουδανιών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των στρατιωτικών Αρχών. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτριος Νότας, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Εμμανουήλ Παπά Γεώργιος Πάνου και φυσικά αντιπροσωπεία του δ.σ. του Συλλόγου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλειο Κάρτσιο και τους αντιπροέδρους Δημήτριο Δίτσιο και Βασίλειο Μπάτο.

DSC05892

 

xorisma0001

 

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 

DSC05422 D

DSC05415 D

MNHMEIO

DSC05423 D

Emm PappasPinakida

 

 

xorisma0001

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Οι Χαλκιδιώτες τιμούν τον Εμμανουήλ Παπά καθ' όλη τη διάρκειατου χρόνου. Η προτομή του ήρωα δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην κεντρική πλατεία της Νέας Ποτίδαιας. Έτσι λοιπόν για μία ακόμη φορά αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Θεσσαλονίκης τίμησε τη μνήμη των νεκρών του Ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας του 1821, στις εκδηλώσεις στη Ν. Ποτίδαια, στις 14 Νοεμβρίου 2015. Ο πρόεδρος Βασίλειος Κάρτσιος, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Δίτσιος το μέλος του ΔΣ Θωμάς Σίσκος και ο δάσκαλος Γεώργιος Βοζιάνης παρέστησαν στο μνημόσυνο, στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και στην παρέλαση που ακολούθησε στην κεντρική πλατεία της Ν. Ποτίδαιας 

01

 

 

 02

 03

 

Στις παρακάτω συνδέσεις μπορείτε να δείτε δύο παρουσιάσεις για την επανάσταση στη Χαλκιδική και το Ολοκαύτωμα της Κασάνδρας. Η πρώτη παρουσίαση είναι εργασία των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου της Ν. Ποτίδαιας

 

 

 

xorisma0001

 

 

 

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

 

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλειος Κάρτσιος και ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Δίτσιος τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό των Επετειακών Εκδηλώσεων για την Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του, στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στο Μνημείο του ανδριάντα του καπετάν Χάψα και της Αναπαράστασης της μάχης των Βασιλικών.

 

 

Εορτάστηκε η 194ή επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες, μεταξύ των οποίων 13 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα, σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις και πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία, έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής. Οι εκδηλώσεις τελέστηκαν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και έλαβαν χώρα στο καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του μνημείου.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας κ.κ. Αποστόλου «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

Ο Πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τον θεολόγο και φιλόλογο κ. Δημήτριο Κύρου.

 

 

xorisma0001

 

 

 

 

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

 

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν στον Πολύγυρο, την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική από τον Εμμανουήλ Παπά. Όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις διήρκησαν τρεις ημέρες, με καταθέσεις στεφανιών, σημαιοστολισμό όλων των δημοσίων κτιρίων, των εμπορικών καταστημάτων και των κατοικιών.

Την Κυριακή η φιλαρμονική του Δήμου Πολυγύρου πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης παιανίζοντας εμβατήρια. Το πρωί τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου επίσημη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση στην κεντρική οδό της πόλης.

 

 

Για μία ακόμη φορά αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις και κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο των Ηρώων. Ισχυρή ήταν φέτος η εκπροσώπηση από τις Σέρρες, καθώς παρέστησαν τόσο ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτριος Νότας όσο και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Εμμανουήλ Παπά Γεώργιος Πάνου.

 

xorisma0001

 

 

 

 

 

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

 

Τα θερμά μας συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μας για όσες και όσους συμμετείχαν με παραδοσιακές στολές στο τμήμα παρέλασης της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του οποίου ήταν ομάδα με τη σημαία του Εμμανουήλ Παπά. Παρά τη συνεχή και μερικές φορές καταρρακτώδη βροχή, η παρέλαση διεξήχθη κανονικά και η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας κατέληξε συντεταγμένα στο μνημείο του Εμμανουήλ Παπά, όπου βγήκαν και οι καθιερωμένες φωτογραφίες.

 

 

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Δήμητρας Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Παπά Θεσσαλονίκης, Νιγριτινών Θεσσαλονίκης, Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης, Ροδολιβινών Θεσσαλονίκης.

 

 

 xorisma0001

 

 

 

 

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Ο Εμμανουήλ Παπάς ήταν το θέμα της ομιλίας στον Πανηγυρικό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εκφωνήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2015 παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου. Η ομιλία έγινε από τη σχολική σύμβουλο Θεολόγων κ. Μαρία Συργιάννη.

 

"Ο τραπεζίτης, έμπορος και Φιλικός Εμμανουήλ Παπάς, από τη Δοβίστα  Σερρών τήρησε πιστά το χρονοδιάγραμμα της Φιλικής Εταιρείας και δεν χρειαζόταν τα άγια ψέματα του Παπαφλέσσα.

Η καρδιά του φλογερού αυτού πατριώτη είχε παγιδευτεί στον εθνικό σκοπό, σε τέτοιο βαθμό, που εκτός από την τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία του θυσίασε, στο βωμό της παλιγγενεσίας, τη ζωή του και τις ζωές της δωδεκαμελούς οικογένειάς του. Της γυναίκας του της Φαίδρας, του Αθανασάκη, του Αναστασάκη, του Γιαννάκη, της Νερατζής, του Νικολάκη, του Μιχαήλου, του Γιώργη, της Ελένης, του Αλέξανδρου, της Ευφροσύνης και του Κωστάκη...

Πρώτα ξεσηκώθηκαν τα χωριά της Κασσάνδρας και στα τέλη Μαϊου τα χωριά Παρθενώνας, Ορμύλια και Νικήτη της Σιθωνίας. Η είδηση ότι οι κάτοικοι του Πολυγύρου απέκρουσαν τον τσερίμπαση της Παζαρούδας ξεσηκώνει και όλα τα υπόλοιπα χωριά της Σιθωνίας. Ταυτοχρόνως επαναστατούν και όλα τα μοναστήρια αλλά ζητούν πολεμοφόδια και μοίρα στόλου από τα ναυτικά νησιά, για την προστασία των μονών. Στις 2 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Καλαμαρίας, της δυτικής δηλαδή Χαλκιδικής, κυριεύουν τα περισσότερα τουρκικά χωριά και προχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά ζητούν κι αυτοί από τον Παπά πολεμοφόδια. Ο ξεσηκωμός εξαπλώνεται και στα Μαντεμοχώρια με τα γνωστά προβλήματα. Όλοι ζητούν πολεμοφόδια, την παρουσία του Παπά με το υπόλοιπο στράτευμα. Στα τέλη Ιουνίου του 1821 είναι φανερό πλέον ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα καθώς είναι συνεχείς οι αιτήσεις, από όλες τις πλευρές, στρατιωτικών ενισχύσεων, πολεμοφοδίων αλλά και σιταριού. Την ίδια στιγμή αρχίζει να διαδίδεται ότι οι αρματολοί του Βερμίου δεν πρόκειται να κινηθούν.

Από τον Ιούνιο του 1821 μετά από σκληρές μάχες είχε αρχίσει να διαφαίνεται το αδιέξοδο στις επιχειρήσεις και ο κίνδυνος εγκλωβισμού των επαναστατών ήταν ορατός. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν εκ βάθρων όλα τα χωριά,  όπως επίσης τη Γαλάτιστα, τα Βασιλικά και τον Πολύγυρο. Μεγάλος αριθμός γυναικόπαιδων κατέληξε στα σκλαβοπάζαρα. Είναι βεβαίως τρομακτικές και οι σφαγές των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη".

 

 

xorisma0001

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΜΝΗΜΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

 

Οι εκδηλώσεις της 22ας Μαρτίου 2015 άρχισαν με τρισάγιο από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εμμανουήλ Παπά, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειο Κάρτσιο και τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιο  Τάτσιο. Ακολούθησε η εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Σπυρίδωνα Σφέτα, με θέμα "Η βαλκανική διάσταση της Επανάστασης του 1821 και η δράση του Εμμανουήλ Παπά".

ΦΩΤΟ

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, η οποία παρέστη και στο τρισάγιο και στην κεντρική ομιλία.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ από το τρισάγιο και την κατάθεση στεφανιών

 

 

 

Δείτε εδώ τον χαιρετισμό - αφιέρωμα στην οικογένεια του ήρωα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

xorisma0001

 

 

 

Επιστολή σε περισσότερα από 500 Γυμνάσια και Λύκεια

TRIP3

Ο Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέστειλε ενημερωτικό υλικό για τον Εμμανουήλ Παπά, σε περισσότερα από 500 Γυμνάσια και Λύκεια στην Κεντρική Μακεδονία, είτε απευθείας είτε μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στις ομιλίες και τους πανηγυρικούς κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

TRIP1

 

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1821, ο Δημήτριος Υψηλάντης από το στρατόπεδο της Τριπολιτσάς διόρισε τον Εμμανουήλ Παπά «πληρεξούσιον αρχηγόν και διοικητήν του Αγίου Όρους, της Κασσάνδρας και της Θεσσαλονίκης», ενώ με ένα δεύτερο διοριστήριο με ίδια ημερομηνία τον διορίζει «πληρεξούσιον αρχηγόν και διοικητήν των στρατιωτικών δυνάμεων του Αγίου Όρους, της Κασσάνδρας και της Θεσσαλονίκης».

 

TRIP2

 

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βρέθηκε ροή.

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ