zografia
emmpapas
panoram

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΩΡΙΟΥ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ Αρχηγός & Υπερασπιστής της Μακεδονίας

SXOL5

Παρουσίαση του Βιβλίου του Απόστολου Ε. Βακαλόπουλου:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ << Αρχηγός & Υπερασπιστής της Μακεδονίας>> Η Ιστορία & το Αρχείο της Οικογένειας του.

''Σχολαρχείο'' τ.κ. Εμμανουήλ Παπά Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 18:00

SXOL1

Ο χώρος που θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση, το Σχολαρχείο «Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Δοβίστης», εγκαινιάσθηκε το 1906. Το ιδιαίτερα καλαίσθητο κτίριο αναπαλαιώθηκε στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER II, με σκοπό τη δημιουργία μουσείου με θέμα τη ζωή και τη δράση του Εμμανουήλ Παπά. Πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης με χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

                                                             SXOL6

 Ο γεννημένος στο Βόλο Απόστολος Βακαλόπουλος εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του το 1914 και σπούδασε στην νεοιδρυθείσα Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχοντας από νωρίςεκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρων για την ιστορία και εργάσθηκε αρχικά ως καθηγητής στη Μέση εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1939). Υφηγητής της Ιστορίας της Νεωτέρας Ελλάδος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1943) και καθηγητής από το 1951 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1974.Ιδρυτικό  μέλος της ΕΜΣ, διετέλεσε μέλος, Αντιπρόεδρος και Έφορος Βιβλιοθήκης από το 1946 μέχρι συνεχώς εκλεγόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Ελληνικά, Μακεδονικά και Balkan Studies, Πρόεδρος του ΙΜΧΑ συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων της Μακεδονίας και εργάστηκε συστηματικά μέχρι τα βαθειά γεράματα για την προαγωγή της ιστορικής έρευνας και της επιστήμης γενικότερα.

SXOL4

Η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών συνδιοργάνωσε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στο ιστορικό κτίριο "Σχολαρχείο" του Εμμανουήλ Παπά. με τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμμανουήλ Παπά την παρουσίαση του βιβλίου του σημαντικού ιστορικού και συγγραφέα Απόστολου Ε. Βακαλόπουλου:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ
Αρχηγός και Υπερασπιστής της Μακεδονίας
Η Ιστορία και το Αρχείο της Οικογενείας του.

Οι Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας και Μέσων Ενημέρωσης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κ. Βασίλειος Κάρτσιος, Συγγραφέας. Οι ομιλητές παρουσίασαν το εξαιρετικό σύγγραμμα που ανατυπώθηκε και ήδη διανέμεται στις βιβλιοθήκες των σχολείων όλων των βαθμίδων, των πανεπιστημίων και των επιστημονικών ιδρυμάτων, και κατόρθωσαν να αναδείξουν το έργο και την προσωπικότητα του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά καθώς και την προσφορά και τις θυσίες της οικογένειάς του και κυρίως των υιών του Αρχιστρατήγου, προσφορά που παραμένει δυστυχώς ακόμη στο σκοτάδι της ιστορικής καταγραφής. Επίσης έδωσαν έναυσμα για διεξοδικότερη μελέτη σχετικά με τον Εμμανουήλ Παπά μέσα από ιστορικά αρχεία άλλων χωρών που πλέον είναι στη διάθεση ιστορικών και ερευνητών.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος του Δήμου Εμμανουήλ Παπά κ. Δημήτριος Νότας, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Εμμανουήλ Παπά κ. Γεώργιος Πάνου, ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ κ. Δημήτριος Δημούδης και την παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νάβαλη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου, οι βουλευτές Σερρών κ. Αφροδίτη Σταμπουλή και κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, οι πρώην Δήμαρχοι Εμμ. Παπά κ. Βασίλης Κετσετζής και Νιγρίτας κ. Δημήτρης Δάπης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμ. Παπά κ. Δήμητρα Πυρινή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Θ. Αραμπατζής, οι Αντιδήμαρχοι Εμμ. Παπά κ. Δεδούσης Θεοφάνης και κ. Στόικος Γιώργος, ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Π. Γρηγοριάδης, ο αρχηγός της Μείζ. Αντιπολίτευσης του Δήμου Εμμ. Παπά κ. Β. Μπάλτσιος, εκπρόσωποι του ΑΠΘ, του ΤΕΙ Μακεδονίας (Σερρών), πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης μας και του νομού μας και πλήθος κόσμου.

 

 

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βρέθηκε ροή.

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ